Yogi Bhajanról

Nem maga az élet számít, hanem a bátorság, amellyel megéled

Yogi-BhajanYogi Bhajan (ejtsd: Jógi Bhadzsan) 1929-ben született Indiában (a mai Pakisztán területén), Harbhajan Singh Puri néven. Igen korán, 16 éves korában avatta tanára, Sant Hazara Singh a Kundalini jóga mesterévé, 8 évnyi tanulás és szolgálat után. Ifjúkorában kitűnő atléta volt, és közgazdaságtanból diplomázott a Pundzsabi Egyetemen. Majd az indiai hadseregben és a kormány adó- és vámhivatalánál dolgozott, egészen 1969-ig, amikor életküldetése az Amerikai Egyesület Államokba szólította.

Yogi Bhajan először tanította a nyugati világban teljesen nyilvánosan azt a technológiát, amelyet addig Indiában szigorú titok övezett. Az indiai jógi órái mágnesként vonzották a hatvanas évek végének „drog kultúrájából” kiábrándult fiataljait.
Nem csupán test- és légző gyakorlatokat valamint meditációt tanított, de egy teljes életformát. Azt, hogyan élhetünk egészséges, boldog és teljes életet, hogyan viszonyuljunk életünkhöz, egymáshoz, és Istenhez. A fizikai világon túli élményeket kereső nyugatiakat tudatmódosító szerek nélkül ismertette meg felsőbb tudatosságukkal.

Nem a világtól elvonuló, barlangban meditáló, kolduló jógi életmódja ez, hanem a családos, világi életet élő, életét kitejesíteni vágyó emberé. Ennek szellemében maga Yogi Bhajan több mint 30 könyvet írt és jelentetett meg, mintegy 90 különböző üzleti vállalkozás feje volt, köztük az itthon is ismert Yogi Tea-é, és megalapította a kundalini jóga azóta világméretűvé vált szervezetét, a Happy, Healthy Holy Organisation-t (3HO).

2004-ben, 75 évesen, hatalmas örökséget hátrahagyva hunyt el az új-mexikói Españolában, mely a kundalini jóga központi oktatóhelye. Sohasem fogadott el dicséretet tanításaiért és eredményeiért, mondván, „mindez Isten és a Guru kegyelméből jutott el hozzánk, ő csupán a postás volt, aki az üzenetet közvetítette”.

Mottója:

Ha nem látod Istent mindenkiben – nem látod Istent egyáltalán. – Yogi Bhajan

forrás: kundalini jóga közösség
Yogi Bhajanról angolul bővebben itt olvashatsz.
http://www.3ho.org/yogi-bhajan